Μουσικοχορευτική παράσταση DIMENTIA στην UNESCO

15 Οκτωβρίου 2012

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην UNESCO, με τη χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διοργάνωσε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι τη μουσικοχορευτική παράσταση «Dimentia» σε σύνθεση Άλεξ Παναγή και Κατερίνας Χριστοφίδου και σε σκηνοθεσία Γιώργου Ροδοσθένους. Τα σκηνικά της παράστασης επιμελήθηκαν o Νικόλας Παναγή. Η παράσταση εντάχθηκε στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.  

Το έργο πραγματεύεται την ιστορία δύο αδερφών τους οποίους χώρισε η μοίρα από μικρή ηλικία. Μέσα από τα τραγούδια και τις χορογραφίες μιας ομάδας ηθοποιών αντικατοπτρίζεται η έννοια της ξενιτιάς, της προδοσίας, της συγχώρεσης και της αγάπης. Το κείμενο του Στέργιου Μαυρίκη εκφράζει το σύγχρονο πολιτικό τοπίο, το ρόλο της τέχνης αλλά και τα όρια του ανθρώπου με την εύθραυστη υγεία του.

Τη βραδιά άνοιξαν με τις χαιρετιστήριες ομιλίες τους ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην  UNESCO, κύριος Μάριος Λυσιώτης και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Irina Bokova.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Γενικής Διάσκεψης κυρία Katalin Bogyay, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι, κύριος Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, ο Πρέσβης - Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ, κύριος Θεόδωρος Πασσάς, πολλοί Πρέσβεις - Μόνιμοι Αντιπρόσωποι στην UNESCO από διάφορες χώρες, Έλληνες και Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι Γαλλίας καθώς και άλλοι ξένοι θεατές. Η εκδήλωση κατενθουσίασε το κοινό και έτυχε των καλύτερων κριτικών από τους παρευρισκομένους.