Προβολή ταινίας "Το Λευκαρίτικο Κέντημα: πριν χαθούν οι μνήμες"

28 Νοεμβρίου 2012 20:00 - 21:30

Download

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνουν προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Λευκαρίτικο κέντημα: πριν χαθούν οι μνήμες», την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012, στις 8.00 μ.μ., στην αίθουσα Cine Studio στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Το λευκαρίτικο αποτελεί το χαρακτηριστικότερο είδος κυπριακού κεντήματος με τη φήμη του να φτάνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Μέσα από μια οπτικοακουστική αποτύπωση η ταινία επιχειρεί μια καταγραφή της μακρόχρονης τέχνης του λευκαρίτικου κεντήματος μέσα από τις μαρτυρίες μερικών από τις αξιολογότερες εν ζωή κεντήτριες του είδους. Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί επίσης μέσα από φωτογραφικό υλικό, αναφορές στον κυπριακό τύπο και συνεντεύξεις μερικών από τους τελευταίους εν ζωή κεντηματέμπορους να απαθανατίσει μια εποχή κατά την οποία το λευκαρίτικο κέντημα ταξίδευε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Από το 2009 συμπεριλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η ταινία είναι συμπαραγωγή της Anadysis Films Ltd και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου (Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου).

Σενάριο-σκηνοθεσία: Πασχάλης Παπαπέτρου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Αβρααμίδης

Επιστημονική Σύμβουλος: Τζούλια Αστραίου Χριστοφόρου

Μουσική: Μιχάλης Χατζημιχαήλ

Χρηματοδότες:

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO

Χορηγοί:

ΟΠΑΠ

Δήμος Λευκάρων

Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας