Πρόγραμμα Εκμάθησης Λευκαρίτικου Κεντήματος


Ανακοίνωση Θερινού Εργαστηρίου για Καλλιτέχνες και Δημιουργούς, 3-6 Σεπτεμβρίου 2015, Λεύκαρα

Στο πλαίσιο των δράσεών της για προβολή και διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO διοργανώνει Θερινό Εργαστήρι για Καλλιτέχνες και Δημιουργούς, 3-6 Σεπτεμβρίου 2015, στα Λεύκαρα.Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία σε δημιουργούς και καλλιτέχνες να συναντηθούν, να αλληλεπιδράσουν, και να μάθουν κοντά σε κεντήτριες των Λευκάρων αλλά και να δημιουργήσουν ένα σύνολο πρωτότυπων έργων που να αντικατοπτρίζει και να αξιοποιεί στοιχεία της τέχνης του Λευκαρίτικου Κεντήματος (υλικά, σχέδια, τεχνικές), συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της παράδοσης αλλά και στη διεύρυνση και μετατροπή της σε νέο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό αγαθό.

Τα έργα που θα δημιουργηθούν από τους συμμετέχοντες, θα αποτελέσουν μέρος της έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Οκτώβριος 2015).Η φιλοξενία (διαμονή και διατροφή) και τα μαθήματα (εκπαίδευση και υλικά) προσφέρονται δωρεάν. Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να καλύψουν τα έξοδα κατασκευής/δημιουργίας των πρωτότυπων έργων τους.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά το αργότερο έως την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015, στην ηλεκτρονική διεύθυνση, unesco@culture.moec.gov.cy

 


 Ολοκλήρωση Προγράμματος Εκμάθησης Λευκαρίτικου Κεντήματος

Με κεντρική ιδέα την προστασία, προβολή, διάδοση και αξιοποίηση στοιχείων της τέχνης του Λευκαρίτικου κεντήματος, το επταήμερο πρόγραμμα εκμάθησης Λευκαρίτικου κεντήματος που διοργάνωσε η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO για δεύτερη συνεχή χρονιά, απευθυνόταν φέτος κυρίως σε εκπαιδευτικούς των εικαστικών τεχνών και καλλιτέχνες, προσφέροντάς τους την ευκαιρία επιτόπιας παραμονής και συνεργασίας με καταξιωμένες κεντήτριες των Λευκάρων.

Το Λευκαρίτικο κέντημα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα είδη κεντητικής τέχνης της Κύπρου και η πολιτιστική και καλλιτεχνική του αξία επιβεβαιώνεται και από τη συμπερίληψή του το 2009, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 12 εκπαιδευόμενοι και 6 κεντήτριες. Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος ήταν η επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών σχετικά με την προστασία και διάδοση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, η απόκτηση βασικών δεξιοτήτων κατασκευής Λευκαρίτικου κεντήματος και η παροχή κοινωνικών και οικονομικών κινήτρων σε αναγνωρισμένες για την αξία τους κεντήτριες για μεταβίβαση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους.

Η έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Αυγούστου στο ξενοδοχείο «Λεύκαρα» και περιελάμβανε παρουσίαση διάλεξης με τίτλο «Το Λευκαρίτικο κέντημα» από την κυρία Ανδρούλα Χατζηγιασεμή, πρώην επιθεωρήτρια οικιακής οικονομίας, ερευνήτρια και συγγραφέα. Στη διάλεξή της η κυρία Χατζηγιασεμή παρουσίασε έργα Κυπρίων καλλιτεχνών που έχουν ως πηγή έμπνευσης το Λευκαρίτικο κέντημα και μίλησε για την εξέλιξή του, την εμπορία του και τα κύρια δομικά στοιχεία του και χαρακτηριστικά. Επίσης, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από Λειτουργό της Επιτροπής για τη Σύμβαση της UNESCO για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και για τις δράσεις της Επιτροπής που αφορούν την προστασία και προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Την Κυριακή 24 Αυγούστου, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο ίδιο ξενοδοχείο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν προσωπικά με κεντηματέμπορες (κ. Χριστάκης Κωνσταντίνου, κ. Γεώργιος Κυριακούδης, κα Αίγλη Ραουνά) των Λευκάρων και να ακούσουν τα βιώματα και τις απόψεις τους.

Τη Δευτέρα 25 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε κοινό μάθημα στην εσωτερική αυλή του τοπικού Μουσείου Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας, στο οποίο οι εκπαιδευόμενοι και οι κεντήτριες αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες. Τους συμμετέχοντες επισκέφτηκαν ο Δήμαρχος των Λευκάρων, κύριος Σάββας Ξενοφώντος, ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, κύριος Παύλος Παρασκευάς και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγής και Προβολής Λευκαρίτικου Κεντήματος, κυρία Μαργαρίτα Χαραλάμπους. Μετά τη λήξη του μαθήματος, οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους και τα εκθέματα του Μουσείου από την Αρχαιολογική Λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, κυρία Εύη Φιούρη. Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες παρακάθησαν σε γεύμα το οποίο παρέθεσε ο Δήμος Λευκάρων.

Τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, 29 Αυγούστου. Φωτογραφίες από το πρόγραμμα καθώς και δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε πιο κάτω.

 


 Ανακοίνωση Προγράμματος Εκμάθησης Λευκαρίτικου Κεντήματος (Αύγουστος 2014)

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO προσκαλεί εκπαιδευτικούς των εικαστικών τεχνών και όσους/όσες ασχολούνται με τα εικαστικά, τη χειροτεχνία, το λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα επταήμερης διαμονής και μαθητείας παραδοσιακού κεντήματος, που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Λεύκαρα, 23-30 Αυγούστου 2014.

Με κεντρική ιδέα την προστασία, προβολή, διάδοση και αξιοποίηση στοιχείων της τέχνης του Λευκαρίτικου κεντήματος μέσω της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς των εικαστικών τεχνών, προσφέροντάς τους την ευκαιρία επιτόπιας παραμονής και συνεργασίας με καταξιωμένες κεντήτριες των Λευκάρων.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η από κοινού δημιουργία προτάσεων αξιοποίησης (σχέδια μαθήματος και οδηγοί κατασκευών) του Λευκαρίτικου κεντήματος στο μάθημα των εικαστικών τεχνών, και η δημιουργία και δωρεάν διάθεση ενός ηλεκτρονικού βιβλιαρίου, με ιδέες και εφαρμογές, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η φιλοξενία, διαμονή και διατροφή των συμμετεχόντων θα γίνει σε συνεργασία με τις κεντήτριες-εκπαιδεύτριες και με επιχορήγηση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:  4 Αυγούστου 2014 στο email: unesco@culture.moec.gov.cy

Κόστος Συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ

Περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής μπορείτε να βρείτε πιο κάτω:


Σχετικά Έγγραφα


Φωτογραφικό Αρχείο

FirstPrev123456NextLast v
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
Lefkara 2014
FirstPrev123456NextLast v