39η Σύνοδος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

03 Ιουλίου 2015

Επίκληση στη διεθνή κοινότητα για τις καταστροφές της πολιτιστικής κληρονομιάς απευθύνει η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την ετήσια της Συνεδρία στη Βόννη.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας Συνάντησης της πιο πάνω Επιτροπής, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για τη βαρύτητα του πολιτισμού και τη σημασία του στην κατανόηση του κόσμου.

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα δήλωσε επίσης: «Η πολιτιστική κληρονομιά κινδυνεύει. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, παρατηρούμε τη σκληρή και εσκεμμένη καταστροφή της κληρονομιάς στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Υεμένη. Αυτό μας καλεί να δράσουμε». Συνεχίζοντας, η κυρία Μπόκοβα επεσήμανε ότι: «Η απάντησή μας στην άγνοια και την εγκληματική ανοησία οφείλει να έχει μια πολιτιστική διάσταση: Η γνώση [...] είναι η γέφυρα μεταξύ των κληρονομιών της Ελλάδας και της Ρώμης, της Περσικής Αυτοκρατορίας και του Αραβικού πολιτισμού, από την αρχαιότητα, μέχρι σήμερα» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην έναρξη της καμπάνιας της UNESCO #Unite4Heritage («Ενωμένοι για την κληρονομιά»), τον Μάρτιο του 2015, στη Βαγδάτη.

Η Μαρία Μπόμερ, Υφυπουργός στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, και προεδρεύουσα της Συνεδρίας της Επιτροπής, δήλωσε από την πλευρά της ότι η μανία των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το ISIS στο Ιράκ, ξεπερνά κάθε φαντασία. Επικαλούμενη τον ρόλο του πολιτισμού στην οικοδόμηση της ειρήνης, πρόσθεσε ότι η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ύπαρξης και της συνοχής των ανθρώπων».

Στη διάρκεια της συνάντησής της η Επιτροπή ενέκρινε την εγγραφή 27 μνημείων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

WHC appeal to protect cultural heritage