5ο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο του Δικτύου SEMEP, 26-27 Μαρτίου 2014.

12 Μαρτίου 2014

Με γενική ευθύνη της Επιθεώρησης Φυσιογνωστικών/Βιολογίας/Γεωγραφίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά το μαθητικό συνέδριο του προγράμματος SEMEP με θέμα τη «Συνεργασία για την διαχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω της κουλτούρας και της επιστήμης, για αειφόρο ανάπτυξη». Το πρόγραμμα SEMEP συντονίζεται από την UNESCO και μελετά τεχνολογικά, οικονομικά, ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής μελέτης και έρευνας σε περιβαλλοντικά θέματα.

Στο πλαίσιο του 5ου Μαθητικού Συνεδρίου θα διεξαχθούν δύο μονοήμερες συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σαλαμιούς ενώ η 2η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν οι υπεύθυνοι καθηγητές/τριες και 4 μαθητές/τριες από κάθε συνεργαζόμενο σχολείο. Οι μαθητές/τριες θα παρουσιάσουν την επιστημονική έρευνα που διεξήγαγαν και επιμελήθηκε  ο/η υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια. Θα δοθεί έτσι η ευκαιρία σε όλους να συζητήσουν τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα όλων των ερευνών με τους δύο φιλοξενούμενους ειδικούς σε θέματα επιστημονικής έρευνας και να κάνουν εισηγήσεις για περεταίρω έρευνα. Οι ερευνητικές μελέτες θα υποβληθούν από τους μαθητές/τριες στο διαγωνισμό του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, Μαθητές στην έρευνα-ΜΕΡΑ.

Στο πρόγραμμα SEMEP για τη σχολική χρονιά 2013-2014 συμμετέχουν τα παρακάτω σχολεία:

Επαρχία Λευκωσίας: Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα Γ΄, Κολλέγιο Terra Santa, Λύκειο Κύκκου Β΄, Ελληνική Σχολή Φόρουμ

Επαρχία Λάρνακας–Αμμοχώστου: Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Λύκειο Κοκκινοχωρίων, Λύκειο Παραλιμνίου

Επαρχία Λεμεσού: Γυμνάσιο Αγίου Νεοφύτου Γ’, Λύκειο Αγίου Νικολάου, Λύκειο Αγίου Ιωάννη

Επαρχία Πάφου: Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Λύκειο Αγίου Νεοφύτου, Λύκειο και Τεχνική Σχολή Πόλης, Γυμνάσιο Παναγιάς, Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, Γυμνάσιο Κάτω Πύργου, Λύκειο Έμπας, Διεθνές Σχολείο Πάφου

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα SEMEP:

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/special-themes/science-education/environment/semep/