Δελτίο Τύπου Επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO

20 Ιανουαρίου 2023

Επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Εθνική Επιτροπής UNESCO, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023, στην Λεβέντειο Πινακοθήκη, στη Λευκωσία. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής και η Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου της UNESCO για την Ευρώπη στη Βενετία, Ana Luiza Massot Thompson-Flores.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η πρώτη επίσημη δημόσια προβολή της σύντομης ταινίας «60 χρόνια Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO».

Στο εναρκτήριο Καλωσόρισμά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ αναφέρει: «Γιορτάζουμε 60 χρόνια εστιασμένων προσπαθειών για τη δημιουργία και την ενίσχυση της συνεργασίας μέσω συντονισμένων συνεργειών και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, με όλα τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με ημικρατικούς και μη κυβερνητικούς Οργανισμούς, Ιδρύματα και Σωματεία που οι δραστηριότητες τους σχετίζονται με εκείνες της UNESCO. Επιπλέον, ενθαρρύνουμε την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα στη διαμόρφωση και εφαρμογή των προγραμμάτων της UNESCO, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αναγκαία για την UNESCO πνευματική, επιστημονική, καλλιτεχνική και διοικητική βοήθεια. Αποτελεί κοινό μας όραμα η οικοδόμηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς και τους ανθρώπους, ειρήνης ριζωμένης βαθιά στις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.»

Η Κύπρος έγινε κράτος-μέλος της UNESCO στις 6 Φεβρουαρίου 1961. H Κυπριακή Εθνική Επιτροπή ιδρύθηκε ως σώμα στις 15 Φεβρουαρίου 1962, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της UNESCO.

Από την ένταξή της, η Κύπρος έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερα επιτυχή συμμετοχή στα Προγράμματα του διεθνούς Οργανισμού. Χαρακτηριστικά, υπήρξε μία από τις πρώτες χώρες που ενέγραψαν μνημεία στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO: Η πρώτη εγγραφή έγινε το 1980 και αφορά στην Πάφο, περιλαμβάνοντας τη σημερινή Κάτω Πάφο (αρχαία Νέα Πάφος) και την κοινότητα των Κουκλιών (αρχαία Παλαίπαφος). Η δεύτερη εγγραφή έγινε το 1985 και περιελάμβανε αρχικά εννέα Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές τοιχογραφημένες εκκλησίες της οροσειράς του Τροόδους, με την προσθήκη μιας δέκατης εκκλησίας το 2001. Η τρίτη εγγραφή της Κύπρου έγινε το 1998 και αφορά στο Νεολιθικό οικισμό της Χοιροκοιτίας.

Επιπλέον, η Κύπρος έχει επιτύχει την συμπερίληψη στον διεθνή Κατάλογο της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πέντε στοιχείων της ζώσας παράδοσής της: Του «Λευκαρίτικου κεντήματος» το 2009, των «Τσιαττιστών» το 2011, της «Μεσογειακής Διατροφής» το 2013 (σε συνεργασία με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, το Μαρόκο και την Πορτογαλία), της «Τέχνη της ξερολιθιάς» το 2018 (σε συνεργασία με τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Σλοβενία), και της «Ψαλτική τέχνη» (Βυζαντινή μουσική) το 2019 (σε συνεργασία με την Ελλάδα).

Το 2015, η Κύπρος κατέγραψε ακόμα μια πολύ σημαντική επιτυχία με την συμπερίληψη του Γεωπάρκου Τροόδους στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, αναγνωρίζοντας έτσι την τεράστια σημασία του σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντίστοιχα πλούσια δράση επιδεικνύει η Κύπρος και στον Τομέα της Εκπαίδευσης, με την λειτουργία εφτά Εδρών UNESCO (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο  Frederick, στο Πανεπιστήμιο UClan Cyprus, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος) και τη συμμετοχή τριανταπέντε σχολείων στο Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου και δεκαπέντε σχολείων στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου SEMEP.

Στον Χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου εύχεται ολόψυχα η Επιτροπή να συνεχίσει να προσφέρει με την δράση της για πολλά ακόμα δημιουργικά χρόνια, με την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει στα εξήντα χρόνια ύπαρξής της. «Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας από την πλευρά του, ανανεώνει τη δέσμευσή του για προώθηση της συνεργασίας με την Επιτροπή για υλοποίηση των στόχων της, οι οποίοι είναι και δικοί μας.»

 

Στον Χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Τουμαζής αναφέρθηκε στην σημαντική επιδίωξη της UNESCO για την ανάδειξη της διασύνδεσης πολιτισμού και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από όλα τα πεδία δράσης του Οργανισμού: από τον περιορισμό της φτώχειας μέσω θέσεων εργασίας, της κατάρτισης και της εργοδότησης στον πολιτιστικό τομέα, την ανάπτυξη ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους και την προώθηση κοινωνικής δικαιοσύνης, μέχρι την προώθηση της περιβαλλοντικής αειφορίας βάσει του συγκεκριμένου τοπικού πλαισίου σε κάθε περίπτωση. «Η ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν είναι μόνο μια προβολή του κυπριακού πολιτισμού στο παρελθόν, ούτε εξαντλείται στην καταγραφή και διάσωση της ιστορικής μνήμης. Έχει επείγουσα σημασία, για το παρόν και το μέλλον, και διττό χαρακτήρα: παιδαγωγικό, καθώς διεισδύει στο σύγχρονο τρόπο ζωής, και αναπτυξιακό, με τη μορφή νέων δυνατοτήτων για την οικονομία και την κοινωνία», συμπλήρωσε.

Τέλος, την εκδήλωση χαιρέτισε η Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου της UNESCO για την  Ευρώπη στη Βενετία, Ana Luiza Massot Thompson-Flores, η οποία αναφέρθηκε στα επιτεύγματα και την προσφορά της Κύπρου και της Εθνικής Επιτροπής UNESCO στην επίτευξη των στόχων της UNESCO και ανανέωσε τη δέσμευση του Γραφείου της για την συνέχιση και περαιτέρω αξιοποίηση ευκαιριών συνεργασίας στους διάφορους τομείς αρμοδιότηας του Περιφερειακού Γραφείου.