Ευρωπαϊκές Ημέρες Αρχαιολογίας (16, 17, 18 Ιουνίου 2023)

20 Μαρτίου 2023

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιηθούν για δεύτερη χρονιά στην Κύπρο οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Αρχαιολογίας, στις 16, 17, 18 Ιουνίου 2023. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ευαισθητοποίηση και η εξοικείωση του ευρωπαϊκού κοινού με όλες τις πτυχές της αρχαιολογίας, μέσα από πρωτότυπες εκδηλώσεις, που θα δώσουν την ευκαιρία σε οικογένειες, σχολεία, λάτρεις της ιστορίας και γενικά κάθε ενδιαφερόμενο, να ανακαλύψουν την αρχαιολογική κληρονομιά.

Ως διοργάνωση, ξεκίνησε το 2010 από τη Γαλλία, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού της χώρας, η οποία ανέθεσε τον συντονισμό στο National Institute for Preventive Archaeological Research (INRAP). Το 2020 επεκτάθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατά την περσινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.400 δράσεις σε όλη την Ευρώπη σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Τον συντονισμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Αρχαιολογίας στην Κύπρο έχει αναλάβει η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO.

Στο πλαίσιο αυτό απευθύνεται πρόσκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς, μουσεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, συνδέσμους και κοινότητες, για να διοργανώσουν σχετικές δράσεις και να τις υποβάλουν στον Εθνικό Συντονιστή για να τις συμπεριλάβει στο Γενικό Πρόγραμμα της διοργάνωσης. Σημειώνεται ότι κάθε φορέας θα αναλάβει εξολοκλήρου τη διοργάνωση και χρηματοδότηση της εκδήλωσης/δραστηριότητας που θα προτείνει. Σημειώνεται επίσης, ότι στο υλικό προβολής κάθε δραστηριότητας θα πρέπει απαραίτητα να αναγράφεται ο θεσμός: «Ευρωπαϊκές Ημέρες Αρχαιολογίας 2023», με τα σχετικά ευρωπαϊκά λογότυπα.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δραστηριότητες που προγραμματίζουν, το αργότερο μέχρι τις 5 Μαΐου 2023, μέσω του πιο κάτω συνδέσμου: https://docs.google.com/forms/d/1ao1eyYzemrN1ek5xX1BdsCt2shQqpnExqwO-OvcvJhk/edit