Έδρα UNESCO στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου


Η Έδρα UNESCO για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά εγκαθιδρύθηκε στο Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) το 2018. Η εγκαθίδρυση της Έδρας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Κύπρο, αφού η ανάθεση έγινε μέσα από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία, με τη συμμετοχή δεκάδων άλλων ιδρυμάτων και φορέων από όλη την υφήλιο και αποτελεί τη μία και μοναδική ανά το παγκόσμιο έδρα UNESCO στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για μια διεθνή αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς του Εργαστηρίου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στον τομέα της ψηφιοποίησης, διάσωσης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Στόχος της έδρας της UNESCO είναι καταρχάς να αποτελέσει, μέσω της συνεργασίας με εθνικούς και διεθνείς εταίρους, παγκόσμιο πρότυπο και σημείο από όπου θα καθορίζονται οι νέες εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ίδρυση περιφερειακού κέντρου αριστείας στο συγκεκριμένο τομέα στην Aνατολική Mεσόγειο και στη Mέση Aνατολή.

Η ονομασία της Έδρας είναι Μνημοσύνη, θεότητα που σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν η προσωποποίηση της μνήμης. Η Μνημοσύνη άνηκε στις Τιτανίδες, ήταν κόρη της Γαίας και του Ουρανού και μητέρα των εννέα Μουσών.

Επικεφαλής της Έδρας είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης

Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Digital Heritage Research Laboratory)

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τηλ.: +357 25 002020

Φαξ: +357 25 002899

Email: marinos.ioannides@cut.ac.cy

 

Περισσότερες πληροφορίες: