Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018, στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση παρουσίασης των νέων εγγραφών στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η επίδοση των σχετικών πιστοποιητικών. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών.
Στον χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Δρ. Κυπριανός Λούης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συνεχάρη θερμά τους Δήμους, τις κοινότητες, τους ομίλους και τα ιδρύματα που εργάστηκαν για την εγγραφή των έντεκα νέων στοιχείων.
Αυτά είναι:
1. Παραδοσιακή αγγειοπλαστική τέχνη του Φοινίου (Αιτητής: Κοινοτικό Συμβούλιο Φοινιού)
2. Η Τέχνη της μαλακής καλαθοπλεκτικής στην κοινότητα Ακρωτηρίου Λεμεσού (Αιτητής: Παγκύπριος Οργανισμός Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΠΟΑΚ), Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, Κοινοτικό Συμβούλιο Ακρωτηρίου)
3. Τα Λαπηθιώτικα μαχαίρια – τσιακκούθκια (Αιτητής: Δήμος Λαπήθου)
4. Τα Πασχαλινά παραδοσιακά παιχνίδια (Αιτητής: Λαογραφικός Όμιλος «ΚΤΗΜΑ»)
5. Οι Κυπριακοί παραδοσιακοί χοροί (Αιτητής: Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού)
6. Η Ψαλτική τέχνη (Βυζαντινή μουσική) (Αιτητής: Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών)
7. Το πανηγύρι του Αγίου Φωκά στην Αθηένου (Αιτητής: Δήμος Αθηένου και Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου)
8. Η παράδοση της αρτοποιίας στην Αθηένου (Αιτητής: Δήμος Αθηένου και Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου)
9. Κοιλανιώτικα γλυτζιστά ( Αιτητής: Όμιλος Kοιλανιωτών)
10. Ο ζυμωτός ππαλουζές (Αιτητής: Πολιτιστικός Πνευματικός Όμιλος «Άγιος Στέφανος» Πάχνας)
11. O πολτός σταφυλιού (Αιτητής: Πολιτιστικός Πνευματικός Όμιλος «Άγιος Στέφανος» Πάχνας)
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το κάθε στοιχείο:
http://www.unesco.org.cy/Programmes-Ethnikos_Katalogos_Aylis_Politistikis_Klironomias_tis_Kyproy,GR-PROGRAMMES-04-02-03,GR
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής UNESCO κυρία Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ αναφέρθηκε στις πολύπλευρες δράσεις της Επιτροπής που συμβάλλουν στην προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, τόσο με την παρουσία της Επιτροπής σε περιφερειακές και διεθνείς συναντήσεις της UNESCO, όσο και με την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων σε εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα για την προβολή των στοιχείων που έχουν εγγραφεί στον Εθνικό και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Όπως σημείωσε η κυρία Χατζηγαβριήλ, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Εθνικής Επιτροπής η συστηματική ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τη Σύμβαση της UNESCO για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τις δυνατότητες που παρέχει.
Ο κ. Παύλος Παρασκευάς, Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής UNESCO, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην προσπάθεια Κύπρου-Ελλάδας για την υποβολή από κοινού αίτησης για την εγγραφή της ψαλτικής τέχνης (βυζαντινής μουσικής) στον παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO. Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, η ψαλτική τέχνη αποτελεί έκφανση του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πνεύματος και πολιτισμού και ένα σπουδαίο είδος φωνητικής μουσικής παράδοσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, κυρία Σταυρούλλα Φωτοπούλου, η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στη σημασία εγγραφής της ψαλτικής τέχνης στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO.
Το πρόγραμμα πλαισίωσαν καλλιτεχνικά με βυζαντινούς ύμνους ο Χορός Ψαλτών «Κύπριοι Μελωδοί», υπό τη διεύθυνση του κ. Ευάγγελου Γεωργίου και ο Χορός Ιεροψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός», υπό τη διεύθυνση του Πρωτοπρεσβύτερου Δημήτρη Δημοσθένους.
Φωτογραφίες: ©2018, Γιάννης Νεοφύτου