Ο Οργανισμός Junior Achievement Κύπρου, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO διοργάνωσαν με επιτυχία την 3η Ημερίδα Καινοτομίας στις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό.
Η φετινή ημερίδα επικεντρώθηκε στη διασύνδεση του πολιτισμού και της υγείας. Το θέμα εισήγαγε η Λειτουργός της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, Θέκλα Παπαντωνίου. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τις επαγγελματίες: δρα Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας του Καρκίνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρα Νικολέττα Πολυδώρου, Μουσικό και Εκτελεστική Διευθύντρια του Sistema Cyprus και δρα Δέσποινα Μιχαήλ Γρηγορίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εικονικής Πραγματικότητας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα θεραπευτικά οφέλη της δημιουργικής έκφρασης τόσο για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και τη μείωση του άγχους, όσο και για την ενδυνάμωση των ασθενών στο πλαίσιο ολιστικών θεραπευτικών προσεγγίσεων. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη για συστηματική συνεργασία μεταξύ των τομέων του πολιτισμού και της υγείας ώστε να αξιοποιούνται καλλιτεχνικές πρακτικές ως εργαλεία πρόληψης ασθενειών, θεραπείας και προσωπικής ανάπτυξης.
Ακολούθως, οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες κλήθηκαν να διαμορφώσουν επιχειρηματικές προτάσεις που να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας μέσω των τεχνών και του πολιτισμού. Αξιοποιώντας την τεχνολογία, εντόπισαν σχετική πληροφόρηση και ανέπτυξαν με επιχειρήματα την πρότασή τους, υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών από τον χώρο του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας.
Η Ημερίδα προσέφερε στους μαθητές και στις μαθήτριες τη δυνατότητα ανάπτυξης δημιουργικής και καινοτόμου σκέψης, την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων, την προώθηση της επικοινωνίας, της ομαδικότητας και της επίλυσης προβλημάτων, την ανακάλυψη και αντιμετώπιση προκλήσεων στον τομέα του πολιτισμού, τη γνωριμία και δικτύωση με ανθρώπους του πολιτισμού αλλά και την καλλιέργεια δεξιοτήτων παρουσίασης ιδεών.
Την ημερίδα υποστήριξαν μέντορες που προέρχονται από τον χώρο του Πολιτισμού, της επιχειρηματικής κοινότητας και της εκπαίδευσης, συγκεκριμένα οι: Σταύρος Κυριακίδης (Kyriakides Piano Gallery και Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde), Άντρια Μελετίου (Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, Υφυπουργείο Πολιτισμού), Πετρούλα Χατζηττοφή (Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO), Μάριος Κακουρής και Ελένη Τοβλετιάν (JA Cyprus).
Οι μαθητές/τριες συνοδεύονταν από τους/τις εκπαιδευτικούς τους, οι οποίοι/ες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ τη σειρά επεισοδίων «Μύθοι της Κύπρου» του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.
Ο JA Cyprus (www.jacyprus.org) είναι μέλος του Junior Achievement Worldwide, ενός παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού ειδικευμένου στην εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα των νέων που στοχεύει στην ενδυνάμωσή τους με δεξιότητες επιχειρηματικότητας, οικονομικής παιδείας και απασχολησιμότητας.
Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο εθνικών φορέων, οι οποίοι συνεργάζονται με την UNESCO για εφαρμογή και προώθηση προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στους πέντε βασικούς θεματικούς τομείς, στους οποίους δραστηριοποιείται ο Οργανισμός: Εκπαίδευση, Φυσικές Επιστήμες, Πολιτισμός, Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Επικοινωνία και Πληροφόρηση. Το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO (ASPnet) δραστηριοποιείται στην Κύπρο από τη σχολική χρονιά 1969-70, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, αναπτύσσοντας δράσεις στους τομείς που αφορούν στην ανάπτυξη των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.jacyprus.org και www.unesco.org.cy ή επικοινωνήστε με την Έμιλυ Σωτηρίου (τηλέφωνο: 97-715909, email emily.sotiriou@jacyprus.org) και Θέκλα Παπαντωνίου (τηλέφωνο: 22809810, email: tpapantoniou@culture. gov.cy).