Εκστρατεία «Ένα στα Πέντε»


Στις 29 Νοεμβρίου 2010, στη Ρώμη, το Συμβούλιο της Ευρώπης κήρυξε την έναρξη της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» («One in Five») κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.  Κύριοι στόχοι της εκστρατείας είναι: 

  1. H υπογραφή, κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης Λανζαρότε (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, Lanzarote, 25.X.2007).
  2. Η ενδυνάμωση, με γνώση και δεξιότητες, των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, ώστε να καταπολεμηθεί η σεξουαλική βία ενάντια στα παιδιά.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναγνωρίζοντας τη σημασία ύπαρξης μιας ειδικής Σύμβασης που να προστατεύει πλήρως τα παιδιά από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση, υιοθέτησε τη Σύμβαση Λανζαρότε το 2007. Η Σύμβαση επικεντρώνεται στο σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και στη διασφάλιση της ευημερίας τους, αναγνωρίζει τις απόψεις, ανάγκες και ανησυχίες τους και ενεργεί με γνώμονα το συμφέρον τους.

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή Κύπρου που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 με σκοπό να τεθεί η Κύπρος σε θέση να επικυρώσει και να εφαρμόσει τη Σύμβαση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, η Συντονιστική Επιτροπή έχει αναλάβει το συντονισμό του τριετούς προγράμματος (2013-2016): «Ενίσχυση των εθνικών πολιτικών για να σταματήσει η σεξουαλική βία κατά των παιδιών: Ένα σχέδιο του Συμβουλίου της Ευρώπης που περιλαμβάνει πιλοτικές πρωτοβουλίες στην Κύπρο».

Στην Επιτροπή συμμετέχουν η Εισηγήτρια για τα Παιδιά του Συμβουλίου της Ευρώπης και βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά, η κα Αναστασία Παπαδοπούλου που εκπροσωπεί το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, καθώς και εκπρόσωποι της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, του Οργανισμού «Hope For Children» UNCRC Policy Center, του Δήμου Λευκωσίας, της Εθνικής Επιτροπής UNESCO Κύπρου, και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:


 


Σχετικά Νέα

ΔΙΑΛΕΞΗ: «Καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών: Ο ρόλος των αθλητικών φορέων στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου».

18 Μαΐου 2015

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, διοργανώνει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015, ώρα 19:00 – 20:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΟΑ, διάλεξη με θέμα: «Καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας κατά

Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: «Καταπολέμηση του φαινομένου της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών: Δημιουργία ασφαλών συνθηκών διαμονής σε μαθητικές και θερινές κατασκηνώσεις».

07 Μαΐου 2015

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, θα διοργανώσει το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, ώρα 9.30–13.00, στο αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα:

Νέα ιστοσελίδα στα ελληνικά για την εκστρατεία «'Ενα στα Πέντε»

25 Νοεμβρίου 2014

Η Κυπριακή ιστοσελίδα της εκστρατείας «1 στα 5» για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας είναι πλέον πραγματικότητα και στοχεύει στην όσο το δυνατόν καλύτερη πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση

Εκστρατεία Ένα στα Πέντε – Συνέντευξη Τύπου

12 Νοεμβρίου 2014

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, στις 11 π.μ. στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, η Συντονιστική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκστρατεία «Ένα στα Πέντε» και οι τοπικοί του εταίροι,

Σχετικές Εκδηλώσεις

Επιμορφωτική Ημερίδα: «Ο Ρόλος των Εκπαιδευτικών στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Φαινομένου της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Κακοποίησης Ανηλίκων»

15 Οκτωβρίου 2014

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO σε συνεργασία με την έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει Επιμορφωτική Ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα: «Ο Ρόλος των Εκπαιδευτικών στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Φαινομένου της Σεξουαλικής

Σχετικά Έγγραφα

Σύμβαση Λανζαρότε

18 Ιουνίου 2014