Έκθεση Λευκαρίτικο Κέντημα: Τρόποι και Μετατροπίες


Παρουσίαση Έργων 20 Κυπρίων δημιουργών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εκμάθησης Λευκαρίτικου Κεντήματος
 

Εγκαινιάστηκε στις 24/04/2017 στο κτήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, η έκθεση «Λευκαρίτικο Κέντημα: Τρόποι και Μετατροπίες», στην παρουσία αξιωματούχων από την Κύπρο και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η έκθεση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO παρουσιάστηκε στo πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Προβάλλει τα έργα 20 Κυπρίων δημιουργών που συμμετείχαν στο πρωτότυπο πρόγραμμα – εργαστήρι επιτόπιας διαμονής και εκμάθησης Λευκαρίτικου Κεντήματος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Pedro Agramunt, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη και της επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, βουλευτού Στέλλας Κυριακίδου. Στην ομιλία της, η κ. Κυριακίδου είπε ότι «εγκαινιάζουμε αυτήν τη μοναδική έκθεση με εξαιρετικά καλλιτεχνήματα, εμπνευσμένα από το διάσημο λευκαρίτικο κέντημα». Αναφέρθηκε στην παράδοση αιώνων που συνεχίζεται στο χωριό των Λευκάρων από τον 14ο αιώνα, σημειώνοντας ότι μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Είπε ότι τα έργα εκπροσωπούν κατά τρόπο αυθεντικό την κυπριακή κουλτούρα και τις παραδόσεις που συνεχίζονται ανά τους αιώνες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Agramunt είπε ότι το λευκαρίτικο κέντημα αντιπροσωπεύει μια από τις πιο διάσημες εκφράσεις της ζώσας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

«Αυτή η παράδοση αιώνων συνεχίζεται περήφανα από γενεά σε γενεά και έχει προσδώσει στους κατοίκους των Λευκάρων μια μοναδική αίσθηση ταυτότητας και συνέχειας, η οποία παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα», είπε.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η συντονίστρια του Προγράμματος και επιμελήτρια της έκθεσης, Δρ Αντιγόνη Πολυνείκη, Λειτουργός της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.


Στοιχεία επικοινωνίας:

Δρ Αντιγόνη Πολυνείκη

Συντονίστρια  Προγράμματος - Εργαστηρίου

Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO

Τηλ.: +357 22809809

Email: apolyniki@culture.moec.gov.cy


Περισσότερες πληροφορίες: