Θεατρικό δρώμενο «Ο Βασίλης»


Αιτητές:
Κοινότητα Φαρμακά
Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Φαρμακά

Πεδίο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς:
Προφορικές παραδόσεις
Παραστατικές τέχνες
Κοινωνικές πρακτικές, τελετουργίες και εορταστικές εκδηλώσεις

Έτος εγγραφής:
2023

Γεωγραφική κατανομή:
Το αυτοσχέδιο λαϊκό θεατρικό δρώμενο  «Ο Βασίλης» πραγματοποιείται στην κοινότητα του Φαρμακά της επαρχίας Λευκωσίας κάθε χρόνο την Τρίτη της Διακαινησίμου αργά το απόγευμα.

Σύντομη περιγραφή:
Το αυτοσχέδιο θεατρικό δρώμενο «Ο Βασίλης» αποτελεί την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα για την κοινότητα του Φαρμακά και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των κατοίκων, των αποδήμων, αλλά και των επισκεπτών της κοινότητας.

Εκτενέστερη περιγραφή:
Την Τρίτη της Διακαινησίμου, όταν πλησιάζει η δύση του ήλιου, στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης πραγματοποιείται η έναρξη του θεατρικού δρωμένου «Ο Βασίλης» και με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνονται οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο λαϊκό θεατρικό δρώμενο που βασίζεται στην ιστορία του Βασίλη, ενός μισταρκού που τον είχε στην δούλεψή του ένας προύχοντας του χωριού, ο οποίος τον έστειλε να προσέχει το κοπάδι. Όμως, ο Βασίλης ήταν προσκολλημένος στη διασκέδαση, έπαιζε το «πιθκιάβλι» του [φλογέρα] και έπινε κρασί, δεν πρόσεχε το κοπάδι και αυτό ξέφυγε προς τα αμπέλια των συγχωριανών, κάνοντας ανυπολόγιστες ζημιές. Ακολούθησε η εκτίμηση των ζημιών και της καταδίκης του. Η ιστορία βασίζεται στον τρόπο ζωής των κατοίκων του Φαρμακά σε παλαιότερες εποχές. Σκοπός είναι να διακωμωδήσουν περιστατικά της καθημερινής τους ζωής για να διασκεδάσουν.Ενδεικτική βιβλιογραφία:
Νεοφύτου Άννα, Λαϊκή λατρεία στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου: Οι γιορτές του Πάσχα από τις Αποκριές μέχρι την Πεντηκοστή, Εκδόσεις Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών.

Περιφερειακό Σχολείο Φαρμακά- Καμπιού, Τοπική μελέτη Φαρμακά- Καμπιού- Ο Φαρμακάς έκδοση Περιφερειακού Σχολείου Φαρμακά- Καμπιού, 2000
Χρήστου Νικολέτα, Το νισιάνιν για να γίνεις βοσκός- Οι μισταρκοί και οι τουρκόπουλοι σε μια Κύπρο του χθες, Διαθέσιμο: https://tasteandhospitality.com/2022/02/08/to-nisiani-toy-voskou/


Επικοινωνία:
Έλενα Παναγή Αναστασιάδη
Μέλος Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων Φαρμακά
elena.panayi@gmail.com